Jag har lite halvsvårt att komma på en endaste liten anledning till varför någon inte borde träna med vikter på gym. Efter lite tankemöda så skulle det möjligtvis vara så att gymträning tenderar att bli beroendeframkallande. Blir man biten av det så är det något man kommer att leva med under resten av sitt liv. Jag vet dock inte om det av nödvändighet är negativt, för den som önskar vara helt oberoende så är det kanske så. Därutöver så finns det kanske ett antal pseudoskäl till att inte gymträna. Som, exempelvis – att du aldrig kommer att tappa femkilosvikter på dina tår, eller få valkar i dina händer. Om jag däremot ägnar några minuters tankemöda åt att försöka komma på ett antal positiva saker med styrketräning så poppar det ganska så kvickt upp några saker som jag gärna vill dela med mig av:
#1 – Du kommer att se bättre ut naken. Kanske så gäller inte detta till 100% den som ännu inte fyllt 25. Fram till tjugofemårsgränsen så har man ganska så mycket gratis. Hormonerna är i balans och tendensen att lägga på sig muskler är hög samtidigt som kroppens tendens att lägga på sig fett är förhållandevis låg. Med andra ord, fram till 25-års ålder så har man ganska så mycket gratis och kommer undan med mer eller mindre vilket leverne som helst utan att det sätter några direkta spår på kroppen. Så icke för den som är 25+ eller ännu bättre 35+ och alla som dessutom har passerat 40+ är väl medvetna om vad som händer med kroppen då.
#2 – En starkare kropp underlättar vardagen. Jag vet att det inte hör till vanligheterna att vi hamnar i en situation där vi tvingas använda all den oändliga styrka vi byggt upp på gymmet till något produktivt i vardagen. Den moderna människans muskelansträngningar sträcker sig inte mycket längre än till att bära matkassar. Att du inte behöver använda din muskelstyrka i vardagen för att jaga bort lejon betyder dock inte att du inte skulle ha nytta av den. Mer muskler på kroppen innebär (till en viss kritisk nivå) mindre slitage på leder och ligament. Det finns anledningar till att personer med onda ryggar och onda knän får som råd från läkare och sjukgymnaster att stärka de musklerna som ligger kring det onda området. Mer muskler gör dig inte bara mindre skadebenägen, det leder också till att, om olyckan skulle vara framme, kommer att kunna rehabilitera dig tillbaka i snabbare takt.
3 – Styrketräning är ett utmärkt sätt att lära sig arbeta mot mål. Om man väljer att börja kvantifiera sin styrketräning så är det ett lysande sätt att öva sig på att arbetad gentemot uppställda mål. Om man lyckas spilla över metodiken till arbetsliv, kärleksliv och karriär så kan de målmetoder som kan användas inom ramen för din träning hjälpa till en hel massa. Styrketräning är lätt att kvantifiera. Du kan räkna repetitioner, du kan räkna set, du kan räkna på intensitet och på belastningar. Du kan dessutom räkna på din egen kropp för att ta reda på vilka resultat träningen ger dig, det vill säga du kan mäta vikt, midjemått, fettprocent, kaloriförbrukning och styrkeresultat, rena himmelriket för den som önskar målstyra sin träning. Eftersom att gymträning är så fullt av siffror och eftersom att det är lätt att relatera siffror till varandra i förhållande till det arbete som lagt ner så har vi en perfekt arena för att öva disciplin och målstyrning.
Låt säga att du klarar 90 kilo i bänkpress men vill klara 100 kilo, enkelt – allt du behöver göra är att läsa in dig på hur man blir starkare, formulera en plan som sträcker sig över en viss tid och därefter följa planen till 100%, gör du det så kommer du snart att ha klarat 100 kilo i bänkpress. Detsamma gäller om du vill gå ner i vikt, få större armar, smalare midja eller grövre ben. Läs in dig på hur, sammanfatta det du lärt dig i en detaljerad plan och låt sedan tiden och disciplinen föra dig till ditt mål. Eftersom att vi har med siffror att göra så blir det väldigt konkret när det är dags att mäta lyckandegrad. Den lärdom som man kan ta med sig från detta behöver inte handla om 10 kilo mer i bänkpress, det kan lika gärna handla om hur man avancerar ett steg i sin civila karriär. Väldigt många styrketränande är stora excelfreaks och dokumenterar varenda liten millimeter av sin träning.
#4 – Du blir smartare av att styrketräna. Länge länge, och kanske i viss mån fortfarande, har det sats likhetstecken mellan mycket muskler och mindre imponerande kognitiva förmågor. Varifrån denna föreställning kommer har jag inte en blekaste aning om och det spelar kanske inte heller någon större roll. Vetenskapen har i viss mån en annan uppfattning, enligt ett team Brasilianska fysiologer så finns det ett positivt samband mellan anaerob träning och kognitiv förmåga. Vilken som är den faktiska mekanismen vet man inte men sannolikt kan det ha å göra med förbättrat blodflöde till hjärnan och den tekniska samt koordinatoriska inlärning som måste ske för att kroppen skall kunna arbeta med fria vikter. De brasilianska forskarna gjorde sina experiment på råttor (nej, de byggde inte ett råttgym och lärde råttorna köra knäböj, läs artikeln) och deras resultat efter åtta veckor visade att de råttor som hade tränat anerobt hade en förbättrad minnesförmåga och en förbättrad spatial förmåga jämfört med de råttor som inte tränat. En tredje grupp råttor tränade aerobt i samma experiment och dessa uppvisade samma goda resultat som de anerobt tränande råttorna. Med andra ord, om du är till råtta född så kommer styrketräning att förbättra minne och spatial förmåga, om du är till människa född så kanske så är fallet. Abstract.
#5 – Att styrketräna boostar din metabolism. Bara genom det att du lägger på dig muskler så kommer du att öka din basala ämnesomsättning i vila. Muskler behöver mer energi än fett och en person mer mer muskler har också, generellt, en högre ämnesomsättning. Metabolism är ett mått på hur snabbt din kropp omsätter den mat du stoppar i dig till brukbar energi. Din hjärna kommer att lägga beslag på det mesta, resten går till att hålla i gång alla processer i din kropp och få dig att orka ta dig till jobbet, passa barnen, diska och gå på gymmet. Alltså, en ökad muskelmassa gör i sig att du kan stoppa i dig mer godsaker utan att godsakerna nödvändigtvis kommer att placera sig som bomull runt din midja. Gymträningen som leder fram till att du lägger på dig dessa muskler kommer även den att göra anspråk på den energi som är resultatet av maten du stoppar i dig. Ett rejält pass på gymmet bränner rejält med energi, och det bästa av allt – din kropp kommer att fortsätta bränna mer energi än normalt även efter passet, så kallad efterbränning. Din metabolism kommer med andra ord att gå på högvarv om du börjar med intensiv träning. Resultatet är att du kommer att ha väsentligt lättare att gå ner i vikt, men också att du kommer att kunna stoppa i dig mer god mat utan att förvandlas till en tjockis. Tänk på att allt är relativt dock.
Ok, det var fem anledningar till varför jag tycker att det kan vara värt för alla att dejta gymmet och järnet några dagar i veckan. Utöver dessa finns såklart ytterligare ett helt gäng goda anledningar till att svettas under 100 kilo i bänkpress, alla hittar sina egna anledningar till att göra ytterligare ett set. Jag har pysslat med detta i 25 år och jag har svårt att se att jag någonsin kommer att sluta lyfta. Rock on.
Kommentera